Or call us +383(0)49221223
>Опасности – Труење со хранаОвој инсект акумулира и внесува бактерии и други патогени агенси со цел да ги внесе потребните бактерии во цревата за варење на храната. Како резултат на тоа, овој инсект е главен вектор на салмонела, бактерија која предизвикува труење со храна, дизентерија и/или дијареа, со индиректен пренос на овие патогени на цицачите преку контаминација на површини, прибор и храна. Ако една фекална пелета падне на прибор или чинија, а потоа се користи од човек, таа индивидуа е изложена на висок ризик за развој на дизентерија.
>Знаци на зараза
- Поплаки од клиенти за болести предизвикани од храна (опишани погоре).
- Инсектот испушта лош мирис и остава фекални пелети каде и да патува. Мирисот е резултат на течности што ги лачат мирисните жлезди во абдоменот, како и течноста што ја регургитира додека јаде. Течноста се користи за обележување или мирис на пистите од инсекти и критичните фекални фокални точки. Фекалната фокусна точка е централна зона за тоалет за популацијата на бубашваби. Тие не само што вршат нужда на оваа локација, туку и се враќаат да консумираат фекална материја по секоја возраст (растепување) со цел да ги регенерираат есенцијалните бактерии во нивните црева. Овие течности и изметот на инсектот ќе ја оштетат и контаминираат секоја површина што ја допира инсектот. Луѓето може да пријават болест, вклучувајќи вртоглавица, гадење и чувство на печење како резултат на непријатниот мирис на овој инсект.
- Физичко присуство на инсекти, што резултира со поплаки од клиенти/вработени.
<Засолниште>Овој инсект е ноќен. Во текот на денот, инсектите се собираат заедно во скривалишта, како пукнатини и пукнатини зад плинтуси & засилувач; лиење, во ѕидни празнини и под шпорети, фрижидери, машини за миење садови итн. Бара засолниште каде што неговото тело е заштитено одозгора и долу. На нимфата и треба пукнатина не помала од 1/32″ во која може да се сокрие, додека на возрасното лице му треба не помалку од 3/16″. Ако инсектите се видливи во текот на денот, наездата е толку голема што не можат сите да се вклопат во достапните места за засолниште.
>ХранаСештојадец, овој инсект консумира и месо и растителна материја. Зависи од човекот за опстанок, па најчесто се наоѓа во места каде што храната и органските остатоци се лесно достапни.
Контролни мерки
>ИнспекцијаНаездата може да се случи на која било локација, не само на нивото на подот. Техничарот постојано скенира според пропишаниот шаблон за погодни услови, засолништа и очигледни знаци на наезда. Тој користи огледало за проверка и батериска ламба за да погледне под и зад површините.
<Механичко отстранување на гнездото>/Користете Хепа вакум за да ги отстраните гнездата.
>Примена на материјал>Производ на база на бор се нанесува лесно во пукнатини за долгорочна контрола на лебарките. Работи добро во валкани средини бидејќи се комбинира со загадувачите на животната средина кои се природна храна за лебарките, а со тоа создава токсичен извор на храна.
<Исклучување/>Пукнатини во калај и засилувач; пукнатини што се користат за пристаниште, како што се оние околу мијалникот, шпоретот итн.
<Санитации>Игра главна улога во контролата на лебарките. Инспекторот и техничарот рутински ќе ги документираат и решаваат санитарните проблеми преку санитарен извештај за да комуницираат со клиентот.